Tabulka k adventní hře aneb rozsviťme okna v naší obci spolu se skřítky

05.12.2022 07:48
Máte někdy problém vytáhnout děti na procházku? Rádi bychom vás přizvali k Adventní hře – rozsviťme okna v naší obci spolu se skřítky.
Zde najdete souřadnice i nápovědu k jednotlivým dnům. Přejeme štastnou cestu!

datum

den v týdnu

souřadnice

nápověda

1.12.2021 čtvrtek B4 Okno najdeš pod rozsvíceným stromem jen 55 kroků od kostela.
2.12.2021 pátek C4 Od hasičárny běž první odbočkou vpravo směrem na
Havlův palouk. A kdybys potřeboval opravit nějakou váhu, vezmi ji s sebou, půjdeš kolem…
3.12.2021 sobota B4 Od Totem bikes běž nahoru do kopce a zahni vlevo. Po necelých 100 m budeš na místě.
4.12.2021 neděle B5 Od sportovní haly půjdeš směrem ke školce a hned v prvním kopci budeš mít oči dokořán.
5.12.2021 pondělí B4 Od kostela sv. Mikuláše běž směrem na Horní Dobrouč. Rozsvícené okno najdeš po pravé straně po 3 minutách chůze.
6.12.2021 úterý C4 Rozsvícené okno najdete v tzv. "bývalém mlýně". Od hasičárny běžte vlevo směrem na Ústí a zahněte první ulicí doleva a za potokem doprava.
7.12.2021 středa C3 Za autodílnou zahni doprava a dřív, než uslyšíš bublat potůček, budu na tebe svítit.
8.12.2021 čtvrtek C4 Rozsvícené okno najdeš naproti hasičárně. Dej ale pozor na auta při přecházení přes ulici.
9.12.2021 pátek A5 Rozsvícené okno najdeš, když půjdeš od autobusové zastávky DD zdravotní středisko asi 4 minuty směr Horní Dobrouč. Poté zahni vlevo a okno najdeš v druhém domě vlevo.
10.12.2021 sobota B4 10. okno najdete na rodinném domě přímo naproti malému stupni základní školy.
11.12.2021 neděle B5 Od školky jdi směrem Petrovice (východ) a po 265 m se v zatáčce u velké břízy rozhlédni… Skřítek na tebe čeká ve 2. patře.

Pozvánky

Rozsviťme okna v naší obci

spolu se skřítky

 

Máte někdy problém vytáhnout děti na procházku? Rádi bychom vás přizvali k Adventní hře – rozsviťme okna v naší obci spolu se skřítky.

 

V čem hra spočívá?

Nejdříve je potřeba se domluvit mezi 24 rodinami, které si mezi sebou rozdělí 24 dní v kalendáři od 1. do 24. prosince. Každá rodina pak má za úkol vánočně vyzdobit okno s použitím přiděleného čísla a obrázkem skřítka (který dostanete vytištěný) a v daný den pak okno rozsvítit. Můžete využít světýlka nebo např. vyrobit číslo z barevných papírů… Ten den si také rodina může v daném čase připravit pro ostatní nějaký drobný program (např. zpívání z okna, drobný dáreček apod.). Od toho dne pak okno bude již svítit každý večer, vždy v čase od 16.00 do 18.00 hod.

Postupně se tak v Dolní Dobrouči rozsvítí na různých místech 24 vyzdobených oken s jednotlivými číslovkami a skřítky z herního plánu.

 

Mapa adventní hry

Jaký úkol děti dál čeká?

Když děti nové rozsvícené okno objeví, můžou si v herním plánu vybarvit skřítka s daným číslem.

Na každý den je také připravený originální pracovní list. Tyto pracovní listy na další týden budeme dětem rozdávat vždy v neděli při mši sv.

 

Jak zjistím, který den, se které okno rozsvěcí?

Každý den budeme na facebooku Farnost Dobrouč zveřejňovat nápovědu (dle níže uvedené mapy Dolní Dobrouče), jak dané okno najít. Také zde najdete odkaz na aktuální pracovní list, abyste si ho ev. mohli sami vytisknout.

Tyto indicie najdete postupně také na našem webu v tabulce a budeme je zveřejňovat dopředu i v ohláškách. Na webu farnosti si můžete také stáhnout  mapu Dolní Dobrouče se souřadnicemi.

 

 

 

Kde dostanu herní plán?

Herní plán, který namalovala dětská ilustrátorka Vendula Hegerová, dostanete o první adventní neděli při mši svaté a také pod prvním rozsvíceným oknem, tj. 1.12. od 16.00 do 18.00, nebo si ho můžete stáhnout na webu naší farnosti.

 

Adventní hra – hrací plán

 

Jak se můžu do hry zapojit rozsvícením okna?

Nejlépe je napsat mail na peterseen@centrum.cz nebo zavolat na telefon 775 391 600 Radce Blajdové. Když se budete hlásit, tak prosím nahlaste také nápovědu, podle které vaše okno děti najdou (např. 20 kroků od hasičárny apod.). Inspirovat se můžete např. na webu farnosti Vysoké Mýto, kde adventní hra proběhla v loňském roce. Najdete zde i fotky jednotlivých nazdobených oken. 

 

Musím hledat rozsvícené okno každý den?

Určitě ne, neboť od daného dne zůstane okno rozsvícené po celou dobu adventu až do Štědrého dne, a to vždy v čase od 16.00 do 18.00 hod.

 

A jaký je vlastně smysl této adventní hry?

Smyslem je hezky vyzdobit okno pro druhé, a především vytáhnout děti ven na procházky. Hledání rozsvícených oken pro ně může být pěkným dobrodružstvím. Hra vznikla v koronaviru, kdy se navzájem navštěvovat nebylo úplně vítané, ale i takováto návštěva „pod okno“ byla velmi milá a jistě potěší i nyní…

Budeme tedy moc rádi, když se do hledáním rozsvícených oken zapojíte a adventní dobu si takto zpestříte. Navíc je pro děti, které přinesou na dětskou půlnoční mši svaté (která 24.12. začíná v 15.30), vybarvený herní plán, připravena odměna.

 

Přejeme vám pěkný adventní čas plný dobrodružství a objevování naší obce!